• Murat İlaçlama

 

MURAT İLAÇLAMA ÇALIŞMA PROGRAMI

İnsan ve çevre sağlığı için çok önemli olan haşere ve kemirgenlere karşı uygulanacak mücadele için yapılan hizmet anlaşması kapsamında ilaçlama, Gözlem, Bilgilendirme ve Rapor sunma işlemleri yapılmaktadır. Bu çalışmalar Hastaneleri Tatil Köyleri, Oteller, Gıda Depoları, Süpermarketler, Yemek Fabrikaları, Restaurantlar, Pastaneler, Fırınlar, Ofis ve Bürolar, Siteler, Villalar, Evler, Yatlar, Yük ve Yolcu Gemileri, Ambar ve Depolarda uygulanmaktadır.  Bu gibi yerlerde

1-      Yürüyen ve uçan haşere kontrolü

2-      Depolanmış ürünlerdeki zararlı kontrolü

3-      Kemirgenlerin kontrolü yapılmaktadır.

Haşere önleme hizmeti verilirken öncelikle tesisin iç ve dış alanları gezilerek riskli bölgeler, kritik noktalar belirlenir. Yapılan inceleme sonucunda haşere yoğunluğuna göre mücadele yöntemleri ve bu yöntemlere göre ilaçlama sistemi ve ilaç türleri seçilir, uygulamaya geçilir. Uygulama sonucunda yapılan gözlemlere göre mücadele periyodları belirlenir. Her uygulamada bağışıklık oluşmasını önlemek amacıyla farklı etkili madde içeren ilaçlar seçilir. Her seferinde rapora yazılarak belirtilir ve işletme bilgilendirilir.

Bu çalışmalar deneyimli ve eğitimli Zir.Yük.Müh. kontrolünde yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmaların hepsi Murat İlaçlama Firmasının dosyasında kayıt altında arşivde saklanmaktadır.

Kullanılacak tüm insektisitler WHO ve T.C Sağlık Bakanlığınca tanınmış ve onaylanmış ve ruhsat almış insektisitlerdir.  Kemirgen kontrolü için plastik istasyonlar kullanılır.bu istasyonlar tesisde fare açısından kritik noktalara yerleştirilir. İçlerine  Rodentisit konur. Zaman zaman kontrol edilerek eksilen Rodentisitler tekrar ilave edilir. Her istasyon ayda 2 kere rutin olarak kontrol edilir. Kemirgen kontrolünde değişik haplar, mum bloklar, granül yemler veya yapışkan tuzaklar kullanılır. Ayrıca tesiste dışarıdan içeriye giriş noktaları varsa (örneğin duvarda delik, kapı altı açıklığı, kablo ve boru çıkışları vb) bu noktalar kapattırılır.

Yürüyen haşere kontolünde uygulamadan önce açıkta bulunan gıda maddeleri varsa kapattırılır. Residual insektisit uygulaması pülverizatör vasıtası ile yapılır.

Su ile seyreltilerek sırt tulumbasına konan ilaç haşerelerin aktif olarak bulundukları yüzeylere direkt olarak uygulanır. Fırın, buzdolabı arkası, dolap içleri, evye altı ve süpürgelik gibi kenar bölgelere püskürtülür. İlaçlar lekesiz ve kokusuz olup kimyasal etkisi birkaç hafta sürer. Ayrıca hamam böceklerinin yuvalandıkları duvar çatlakları kırık fayans araları gibi yerlere yemleme metodu olarak jel insektisitler kullanılır.

Depolanmış ürünler, çuvallanmış yiyecekler, ambar gibi yerlerde haşere kontrolünde başarılı olabilmek için uygulanan insektisitin istenildiği noktalara nüfuz edebilmesi için ULV insektisitler kullanılır. ULV insektisit elektrikle çalışır hava giren tüm yerlere çok küçük zerrecikler halinde dağılır, yavaş yavaş ilaç zerrecikler halinde yere iner. Yerle temas ettiği andan itibaren Residual etkisini göstermez.

ULV atılacak olan alanda kapı pencereler 1 saat kapalı tutulmalıdır.

Uçan haşere kontrolü için gerekli üreme alanları dikkate alınır. Bu gibi yerler karasinekler için çöplükler, sivrisinekler için sulu alanlardır. Uçan haşere kontrolünde ULV veya TERMAL SİSLEME kullanılır. TERMAL SİSLEME (Dumanlama) uygulama hızı ile ULV ye nazaran daha büyük alanlarda tercih edilir.

OTEL YÜRÜYEN, UÇAN HAŞERE VE KEMİRGEN MÜCADELE PROGRAMI

Uygulama Yeri Haşere Türü Uygulama Şekli Uygulama Aleti Uygulama Sıklığı
Odalar Yürüyen, Uçan Yüzey İlaçlama Pülv+Ulv Ayda 1 Uygl
Mutfaklar Yürüyen, Uçan, Kemirgen Jel Yem Uygulama Pülv+Ulv Ayda 2 Uygl
Restaurantlar -              -              - Yüzey İlaçlama -         - Ayda 2 Uygl
Genel Alanlar -              -              - Yüzey İlaçlama -         - Ayda 2 Uygl
Ofisler -              -              - -           - -         - Ayda 1 Uygl
Depolar -              -              - -           - -         - Ayda 1 Uygl
Açık Alanlar -              -              - -           - -         - Ayda 2 Uygl